Kronológia

A Heavy Metal stílus több, mint 40 éves múltra tekinthet vissza, és ez mindennél jobban bizonyítja életképességét, és nem múló értékeit. Számtalan alműfaja és hihetetlen változatossága a garancia arra, hogy még sokáig fog felcsendülni jellegzetes, markáns hangja, mely olyannyira különbözik minden más zenei stílustól.
A "Kronológia" fejezet némi bevezetőt, útmutatót nyújt a nagy metal könyvtár megértéséhez, használatához. Több mint 40 év felgyülemlett ismeretanyaga van megosztva azzal akit érdekel és elolvassa ezt a részt. Itt az idő hát, hogy elkezdődjön a nagy utazás. Induljunk a kezdetektől!

A heavy metal története

A heavy metal történetét kísérhetitek nyomon egy 2011-es dokumentumfilm-sorozaton keresztül, amelynek műsorvezetője és rendezője Sam Dunn. A sorozat a heavy metal történetének különböző részleteit tárgyalja egy-egy epizódban, a stilusok kialakulását. Számos zenész is megszólal a múltidézés során, mint Alice Cooper, Slash, Lemmy, Rob Zombie, a Megadeth tagjai, a Metallica, az Iron Maiden, a Black Sabbath, a Deep Purple, a Slayer, a Judas Priest, a Van Halen, a Whitesnake, a Def Leppard, a The Stooges, a ZZ Top, a Soundgarden, a Mötley Crüe, a Poison, a Rage Against the Machine, az Alice in Chains, a Korn, a Slipknot, a Lamb of God, a HIM, és még sokan mások.
1. rész: „Pre Metal”
A stílus eredetének a felkutatása egy városokon, országokon, sőt kontinenseken átívelő küldetés. Sam Dunn legelső állomása ezen az úton mindennek a gyökerének a kivesézése: a rock 'n roll-é.
2. rész: „Egyesült Államok: a kezdetek”
Amerikában a metal meglehetősen viharosan robbant be. Ebben az epizódban Ted Nugent & The Amboy Dukes, a The Frost, Iggy & The Stooges és az MC5, valamint a KISS mutatkozik be.
3. rész: „A kezdetek: Nagy-Britannia”
Miután a Beatles meghódította Amerikát, a stílus az Egyesült Királyságban sem veszített népszerűségéből. Ezúttal a blues hatása alatt lévő, de a metal előzményének tekinthető olyan bandák kerülnek sorra, mint a Led Zeppelin, a Deep Purple, és a Black Sabbath, mely utóbbit a heavy metal szülőjeként mutatnak be. Bár ezek az együttesek önmagukat sosem tartották heavy metalnak, nagy hatással voltak az ezt a címet büszkén viselő Judas Priest-re.

4. rész: „A brit heavy metal új hulláma”  
A korai heavy metal-bandák, mint a Black Sabbath, a Deep Purple és a Judas Priest, a hetvenes évek végére a punk vette át a főszerepet az Egyesült Királyságban. A metálrajongók számára, akik kitartottak kedvenceik mellett, ez egy meglehetősen nehéz időszak volt. Ekkoriban a Motörhead és a Diamond Head jelentették a műfajt, majd az igazi áttörést az Iron Maiden berobbanása jelentette. A stílust már a lemezgyárak sem hagyhatták figyelmen kívül, az új együttesek egész sorának jelentek meg lemezei, és ők együtt alkották a "New Wave of British Heavy Metal" névre keresztelt mozgalmat. A főszerepben a Saxon, a Tygers of Pan Tang, az Angel Witch, a Raven, és a Praying Mantis játszották. Ezeknek a bandáknak volt hatásuk az Egyesült Államokban kialakuló glam metal stílusra, a kettő közt pedig a brit gyökerű, de az USA-ban hatalmas sikert befutó Def Leppard volt az összekötő kapocs.
5. rész: „Glam metál”
A glam metal kialakulása kapcsán ebben az epizódban megszólal Vince Neil a Mötley Crüe-ból és Michael Anthony a Van Halen-ből. A stílus kialakulását a kezdetektől követhetjük végig, egészen a los angelesi Sunset Strip-től, ahol ezek a bandák elkezdték a karrierjüket. Scott Ian az Anthrax-ból és Slash a Guns N’ Roses-ból viszont azt taglalták, hogy ez a stílus a kommersszé válása és a sztárok manírjai miatt végső soron miért is voltak károsak az egész metal-mozgalomra.
6. rész: „Thrash metál”  
A thrash a metál egyik leggyorsabb és legagresszívabb ága, sokan nem is tartják zenének. Még egyes metálrajongóknak is túl kemény. Hogy lett ennek a szélsőséges irányzatnak olyan nagy rajongótábora? Hogy lehet, hogy ez a múfaj mégis mindmáig él miközben más múfajai a metálnak kihaltak? A mai részben erre keressik a választ.
Ebben az epizódban az Anthrax, a Megadeth, a Metallica, és a Slayer mutatkoznak be, akik a metalt egy egészen új, vad irányba fejlesztették tovább.
7. rész  „Grunge”    
1994. április 5-én Kurt Cobain öngyilkos lett, véget vetve ezzel egy stílusirányzat, a grunge virágzásának is. Ebben az epizódban ennek a Seattle-ből származó irányzatnak a kapcsán két kérdésre keresik a választ: mik is a grunge igazi gyökerei, és miért osztotta meg ez az irányzat a metálrajongókat? Az epizódban a The Melvins, a Soundgarden, a Nirvana, az Alice in Chains és a Pearl Jam munkássága kerül a fókuszba, és egy kicsit a poszt-grunge zenekarok is, mint a Creed és a Nickelback.


 
8. rész: „Nu Metal”  
Ami a glam metal volt a metálrajongóknak a nyolcvanas években, az lett a nu metal a kilencvenes években. A stílus több olyan új eszközt és stíluselemet alkalmazott, amelyet a metálhívők szentségtörésnek tartottak. Említésre kerül az Anthrax és a Public Enemy valamint a Faith No More együttműködése, valamint a Sepultura. Később feltárják a hiphop és a hard rock hatását a műfajra, melynek fúziójából jöttek létre olyan bandák, mint a Korn, a Deftones, a Rage Against The Machine, és a Limp Bizkit. Szóba kerülnek az 1999-es woodstock-i események is, amelyek végül a műfaj lassú eltűnéséhez vezettek.
9. rész:  „Shock Rock”    
A stílus többi válfajával ellentétben ez az irányzat a vizuális ingerekre való hatást helyezi előtérbe. Gyökereit a Screamin’ Jay Hawkins-nál és Arthur Brown-nál kell keresni. Az epizód annak a feltárására is törekszik, hogy bemutassa, miért lett a provokatív és magamutogató stílusirányzat miatt a metál egésze első számú közellenség a konzervatívok szemében. Az olyan előadók, mint Alice Cooper a hetvenes években, majd a későbbi zenekarok, mint a Venom, a Slipknot, a Rammstein és a Mercyful Fate kerülnek terítékre, valamint King Diamond és Marilyn Manson, akit az 1999-es columbine-i vérengzésért is felelőssé tettek.
10. rész: „Power Metal”  
Sam Dunn ebben a részben arra is választ keres, miért teljesen idegen számára is ez az irányzat. A gyökereit Európában találja meg, ahol a hagyományos heavy metal és a power metal különváltak, a klasszikus zenei behatások és a nagy fesztiválfellépések következtében. Ebben a részben megszólalnak: Yngwie Malmsteen, a Blind Guardian, a HammerFall, a Helloween, a Rhapsody, a Kamelot, a DragonForce, és természetesen a Nightwish, amely az egész műfajt naggyá tette.
11. rész:  „Progresszív metál”    
A sorozat záróepizódjában a progresszív rock által nagyban befolyásolt alváltozat kerül bemutatásra. A műfaj gyökerei egészen a Genesis-ig és a Yes-ig terjednek, azokat jelentős mértékben továbbfejlesztve. Az epizódban a kanadai Rush zenekarral készült, turné közbeni interjú látható, de szóba kerül még a Tool, a Queensryche, a Dream Theater, a Mastodon, a Meshuggah és a The Dillinger Escape Plan.
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now